POLSKIE STOWARZYSZENIE TERAPEUTÓW INTEGRACJI SENSORYCZNEJ -  SI

Dieta sensoryczna – optymalne wsparcie terapii u osób z zaburzeniami neurorozwojowymi

2 - 3 czerwca 2017 r.

Miejsce: DAGO Centrum Rondo 1,
adres: rondo ONZ 1, 00-124 Warszawa, piętro II

Szkolenie prowadzone przez:
Tracy Murnan Stackhouse, MA, OTR


Julia Wilbarger, Ph.D., OTR/L

Każda osoba potrzebuje określonej dawki wrażeń sensorycznych i ruchowych aby optymalnie funkcjonować w codziennym życiu.
Wilbarger & Wilbarger, 2002

Dobrze zastosowana dieta sensoryczna może zmienić życie!
T. M. Stackhouse

Dieta sensoryczna to strategia interwencji opracowana przez Patricię Wilbarger na podstawie teorii integracji sensorycznej. Uczestnicy szkolenia dowiedzą się w jaki sposób wykorzystać potencjał i siłę diety sensorycznej. Odpowiednio zindywidualizowana dieta sensoryczna ma duże oddziaływanie i może być stosowana przy całym spektrum trudności rozwojowych np. obronności sensorycznej, problemów z poziomem pobudzenia i modulacją. Jej zastosowanie można rozszerzyć na codzienne, rutynowe czynności co spowoduje włączenie się samoregulacji w zachowaniu. Uczestnicy dowiedzą się jak rozpoznawać problemy wynikające z zaburzeń posturalnych, odruchowych oraz emocjonalnych w kontekście diety sensorycznej. Na podstawie przykładów dzieci z autyzmem i zespołem kruchego chromosomu X uczestnicy nauczą się w jaki sposób dopasować dietę sensoryczną do specyficznych potrzeb dziecka.

Cele: Podczas szkolenia uczestnicy:

  • Zdobędą umiejętność opisania reguł i kluczowych elementów diety sensorycznej
  • Pogłębią rozumienie dowodów naukowych wspierających koncepcję diety sensorycznej
  • Nauczą się stosować dietę sensoryczną aby zmaksymalizować płynące z niej korzyści – dotyczy to konkretnych obszarów, nie ogólnych celów “sensorycznych”
  • Wypracują metody wprowadzania i monitorowania efektu diety sensorycznej u osób w różnym wieku i z różnymi zaburzeniami sensorycznymi
 

ed.: 30.08.2019 12:04:35

utworzony.: 30-04-2017

Regulamin rejestracji na szkolenie DIETA SENSORYCZNA (plik pdf) »

ed.: 03.05.2017 12:58:33

utworzony.: 30-04-2017

Lista osób zakwalifikowanych na szkolenie „Dieta sensoryczna”

Członkowie PSTIS – lista główna (26.V.2017)
  1. Antoniewicz Joanna
  2. Batory-Dominiak Małgorzata
  3. Bernacka Janina
  4. Bieguszewska Katarzyna
  5. Bobrowska Katarzyna
  6. Boczkowska Marta
  7. Bońkowska Monika
  8. BRILOWSKA ELŻBIETA
  9. Buczek Sylwia
  10. Bujak Agnieszka
  11. Darlińska Barbara
  12. Dębińska-Pruchniak Małgorzata
  13. Dmowska-Tomczak Iwona
  14. Domagalska Barbara
  15. Dudar Anna
  16. Ekert Elżbieta
  17. Felisiak-Staniak Agnieszka
  18. Floriańczyk Dorota
  19. Gniadecka Katarzyna
  20. Gola Beata
  21. Goliszek Joanna
  22. Grabarczyk-Kosiura Ewelina
  23. Graff Grażyna
  24. Grzybowska Ewa
  25. Gwiazda Ewa
  26. Jankowska Patrycja
  27. JANOWSKA KRYSTYNA
  28. Kałużna-Bańkowska Monika
  29. Kazanowska Jolanta
  30. Kołat Natalia
  31. Konopka Monika
  32. Kościańska ANNA
  33. Kowalik Hanna
  34. Kruzynska Sylwia
  35. Kunka Katarzyna
  36. Laskowska Anita Wanda
  37. Lorenc-Handerek Eliza
  38. Majewska Beata
  39. Małek Agnieszka
  40. Michalak Agnieszka
  41. Nowak Agata
  42. Okrzasa Magdalena
  43. Olbryś Irena
  44. Olejarz Anna
  45. Osiecka Iwona
  46. Perekitko Marta
  47. Przyrowski Zbigniew
  48. Ptasińska Elżbieta
  49. Romanik Ewa
  50. Rotyńska Ewa
  51. Różycka Anna
  52. Skarewicz Katarzyna
  53. Smorczewska Justyna
  54. Szostak Joanna
  55. Targoński Marcin
  56. Tomaszewska Hanna
  57. Turczyńska-Korczyńska Małgorzata
  58. Wasilewska Marta
  59. Wiśniewska Marta
  60. Wiśniewska-Kamienik Małgorzata
  61. Wojnarska Izabela
  62. Zmudzińska Izabela

Osoby  spoza PSTIS – zakwalifikowane

  1. Czaja Anna
  2. Gnatowska Barbara
  3. Grymuła Renata
  4. Kozłowski Wojciech
  5. Markiewicz Katarzyna
  6. Morżkowska Beata
  7. Mreńca Katarzyna
  8. Nowak Jacek
  9. Przewłoka Monika
  10. Stempowska Danuta
  11. Wielińska-Jachymiak Olga
  12. Wieloch Sabina
  13. Żelisko-Faluszewska Justyna

ed.: 31.05.2017 14:58:26

utworzony.: 08-05-2017